maanantai 6. joulukuuta 2010

Maitoallergia - laktoosi-intoleranssi

 

Maitoallergia

Maitoallergiassa allergisen reaktion aiheuttavat maidon sisältämät valkuaisaineet.

Allergia ilmenee erilaisina iho-, suolisto tai hengitystieoireina, jotka voivat ilmetä muutaman tunnin tai vasta päivienkin kuluttua.

Maitoallergiaa pidetään pienten lasten sairautena, joista sitä sairastaa noin 2-3 prosenttia, mutta nykyään myös aikuisista 1-2 prosentilla todetaan yliherkkyyttä maidolle. Lapsista useimmat paranevat iän myötä, kun taas aikuisilla sairaus on elinikäinen. Maitoallergian toteaminen edellyttää lääkärin tekemää tutkimusta ja allergiakokeita.

Hoitona on maitotuotteiden välttäminen.
Maitoproteiinia sisältäviä elintarvikkeita ovat maito ja maitojauheet, hera ja heraproteiini, kaseiini ja kaseinaatit, maitoproteiini, jogurtti, viili, piimä, rahka, jäätelö, kasvisrasvajäätelö, juusto ja juuston-, sekä jogurtinkaltaiset kasvisrasvavalmisteet, voi ja maitoa tai maitoproteiinia sisältävä margariini ja vähälaktoosiset tuotteet. Näiden lisäksi täytyy välttää kaikkia teollisesti valmistettuja elintarvikkeita, joissa on käytetty mainittuja ainesosia.

Maidon voi korvata kasvipohjaisilla valmisteilla, kuten soija-, kaura- ja riisimaidolla. Ne soveltuvat käytettäväksi sellaisenaan ja ruuanvalmistuksessa. Markkinoilla on useita maidottomia tuotteita, kuten maidon kaltaisia juomia ja kermoja, vanukkaita, jogurtteja ja jäätelöitä.


Laktoosi-intoleranssi

Laktoosi-intoleranssissa oireita aiheuttaa laktoosi eli maitosokeri, joka ei imeydy elimistöön laktaasientsyymin puutteen vuoksi. Imeytymätön laktoosi aiheuttaa paksusuolessa käymistä, mistä aiheutuu turvotusta, ilmavaivoja, vatsakipuja ja ripulia.

Laktoosi-intoleranssia esiintyy viidesosalla suomalaisista ja sairaus on yleensä elinikäinen.

Sairaus todetaan laktoosirasituskokeella.

Hoito on laktoosin vähentäminen/ poistaminen ruokavaliosta.
Jos laktoosi aiheuttaa oireita, kannattaa kokeilemalla selvittää oma laktoosin sietonsa ja käyttää maitotuotteita niin paljon kuin sietää.

Laktoosittomaan ruokavalioon kuuluvat vähälaktoosiset maitovalmisteet ja elintarvikkeet. Markkinoilla on runsaasti erilaisia maitotuotteita, joiden sisältämää laktoosia on hajotettu (mm. Hyla ja Into -tuotteet). Toiset pystyvät sietämään myös hapanmaitotuotteiden laktoosia jonkin verran. Kypsytetyistä juustoista laktoosi häviää lähes täysin, joten niitäkin voivat useat käyttää.


Tekstin lähteet: http://www.poliklinikka.fi/ruoansulatuskanava/artikkelit/8941543
Kuvan lähteet: http://www.nettiet.fi/teemat/ruoka/art116-Maito-on-terveysjuomaa.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti