sunnuntai 7. marraskuuta 2010

Pulla

Pulla


Pullataikina:

5 dl vettä
1 pkt hiivaa
1/2 tl suolaa
1 dl sokeria
1 rkl kaardemummaa
n. 12 dl vehnäjauhoja
1 dl margariinia (maitoallergiselle sininen Keiju- margariini)

Sekoita käden lämpöiseen veteen hiiva. Lisää suola, sokeri ja kaardemumma. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.
Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikinasta pullia. Kohota pullat liinan alla kaksinkertaisiksi. Voitele munalla (muna- allergiselle esim. maidolla, kahvilla, kauramaidolla tai muulla vastaavalla). Koristele halutessasi raesokerilla.

Paista pikkupullat ja pienet leivonnaiset n. 225-asteisen uunin keskitasolla 5-10 min.
Pullaletit ja muut isommat 200-asteisen uunin alatasolla 20-25 min.

Voitele pullat toiseen kertaan paistamisen jälkeen ja peitä leivinliinalla.


Erilaisia pulla vinkkejä:
  • pikkupullat
  • kierrepulla
  • korvapuustit
  • hillopullat
  • sarvet
  • pitkot
  • kranssit
  • kierrepitkot
  • bostonkakut
  • marja- ja rahkapiirakat

Pulla, nisu, vehnänen 


”Rakkaalla lapsella on monta nimeä”. Mukana pullataikinassa on yleensä vehnäjauhoja, sokeria, maitoa tai vettä, suolaa ja voita sekä yleensä myös kananmunaa. Pullataikina ei vaadi kananmunaa, joten ilman munaa leivottu pulla sopii myös kananmuna-allergikolle. Veteen leivottu pulla sopii maitoallergikolle. Ternimaitoon leivottuun pullataikinaan ei tarvita kananmunaa ja voin tai margariinin määrää voi huomattavasti vähentää. Pullataikina maustetaan tyypillisimmin kardemummalla ja jouluna ruotsalaisen perinteen mukaan sahramilla. Taikinaan voi lisätä myös rusinoita.

Pullataikinasta voi leipoa pikkupullia, hillopullia, marjapullia, korvapuusteja, kierrepuusteja, sarvia, pitkoja, kransseja, bostonpullaa jne. sekä erilaisia piirakoita. Pulla liittyy myös erilaisiin juhliin, kuten esimerkiksi laskiaiseen kermavaahdolla ja mantelimassalla tai hillolla täytettynä.

Pullan leipomisen lopputulos vaihtelee yleensä tekijän mukaan – kädenjälki näkyy! Samoilla raaka-aineilla ja samoilla aineiden suhteilla lopputulos voi siis vaihdella. Esimerkiksi tarvittavaan jauhojen määrään vaikuttaa jauhojen karkeusaste ja tuoreus. Parhaita jauhoja pullanleivontaan ovat puolikarkeat vehnäjauhot. Kuivassa kaapissa pidempään seisoneet vanhemmat jauhot ovat kuivempia ja niitä ei tarvita yhtä paljon. Hiiva tulee muistaa liuottaa kädenlämpöiseen nesteeseen, ja kuivahiiva +45-asteiseeen eli kuumempaan kuin tuorehiiva.
Liian kova taikina on pullan tuho, pyri siis vaivaamaan taikinaa pitkään ja jättämään se mahdollisimman löysäksi. Pikkupullataikina saa olla pehmeämpää kuin pitkotaikina. 

Hyvä kohotuspaikka pullalle on keittiöallas, johon on laskettu kuumaa vettä. Laita taikinakulho lämpimään veteen tai mikroaaltouuniin (mikroa ei saa laittaa päälle) tai pullapelti altaan päälle ja kohotus nopeutuu.
Ennen paistamista pullat voidellaan värin ja kiiltävän pinnan saamiseksi. Usein voiteluun käytetään kananmunaa, joskus pelkkää munan keltuaista, sokerivettä tai kahvia. Pullia ei saa ikinä paistaa liikaa, sillä pulla kuivuu helpolla uunissa.

Pullan ohjeen alkuperää en muista, mutta pullan tiedon lähteenä:
http://www.myllynparas.fi/portal/suomi/kuluttajat/reseptit/makeat_leivonnaiset/pullat/pulla/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti