perjantai 31. joulukuuta 2010

Hyvää uutta vuotta

Hyvää Uutta Vuotta kaikille!!!


Lohi voileipäkakku

Lohi voileipäkakku




16 paahtoleipä viipaletta (esim.Vaasan iso vehnä paahtoleipä) 
2-3 dl voimakasta kalalientä
2 dl kuohukermaa
1 dl majoneesia
kylmäsavustettua lohta
4 keitettyä kananmunaa
tilliä
punasta paprikaa
oliiveja
salaatin lehtiä


Tee voimakas kalaliemi (esimerkiksi kalaliemikuutiosta tai -fondista).
Leikkaa paahtoleivästä laidat pois. Laita 4 leipäviipaletta vierekkäin. Kostuta kalaliemellä pullasudin avulla.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita siihen majoneesi.
Leikkaa lohi kuutioiksi, suikaloi kananmunat ja hienonna tilli.

Levitä kostutettujen leipä viipaleiden päälle kerros majoneesi-kerma-seosta. Ripottele päälle lohta, kananmunaa ja tilliä. Lado päälle kerros leipää, kostuta ja täytä. Toista näin myös seuraava kerros.  Laita päällimmäiseksi kerros leipää ja kostuta. Levitä kakun päälle ja laidoille majoneesi-kerma- seosta. Koristele kakku haluamallasi tavalla.

Kakku säilyy hyvin yön yli jääkaapissa. 

Kinkku voileipäkakku

Kinkku voileipäkakku


16 paahtoleipä viipaletta (esim.Vaasan iso vehnä paahtoleipä) 
2-3 dl voimakasta lihalientä
2 dl kuohukermaa
1 dl majoneesia
250g palvikinkkua
4 keitettyä kananmunaa
suolakurkkua
punasta paprikaa
kurkkua
salaatin lehtiä


Tee voimakas lihaliemi (esimerkiksi lihaliemikuutiosta tai lihafondista).
Leikkaa paahtoleivästä laidat pois. Laita 4 leipäviipaletta vierekkäin haluamaasi muotoon. Kostuta lihaliemellä pullasudin avulla.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita siihen majoneesi.
Leikkaa kinkku kuutioiksi, suikaloi kananmunat ja kuutioi suolakurkku.

Levitä kostutettujen leipä viipaleiden päälle kerros majoneesi-kerma-seosta. Ripottele päälle kinkkua, kananmunaa ja suolakurkkua. Lado päälle kerros leipää, kostuta ja täytä. Toista näin myös seuraava kerros.  Laita päällimmäiseksi kerros leipää ja kostuta. Levitä kakun päälle ja laidoille majoneesi-kerma- seosta. Koristele kakku haluamallasi tavalla.

Kakku säilyy hyvin yön yli jääkaapissa. 

lauantai 25. joulukuuta 2010

Luumu täytekakku

Joulun luumukakku



4 munaa
1½ dl sokeria
1 dl piparminttukaramellirouhetta (Marianne)
1 dl perunajauhoja
1 dl vehnäjauhoja
3 rkl kaakaojauhetta (tummaa)
2 tl leivinjauhetta
1 banaani

täyte:
2 dl kuohukermaa
2 dl maitorahkaa
½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
½ purkkia luumuhilloa (torttutäytettä)

kostutukseen:
omenamehua

koristeluun:
säilykekirsikoita
(tai esim. suklaarusinoita, suklaalla kuorrutettuja pähkinöitä, suklaa "kahvinpapu" makeisia tms...)

Sekoita munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseos ja soseutettu banaani. Sekoita mahdollisimman vähän. Kaada taikina pyöreään irtopohja vuokaan. Paista uunin alatasolla 175 asteessa 30-40 minuuttia.

Leikkaa jäähtynyt kakku 3:een osaan. Kostuta levyt omenamehulla (n.1½dl).
Vaahdota kerma ja lisää loput täytteen aineet. Sekoita tasaiseksi. Levitä täytettä väleihin ja loput kakun päälle ja laidoille. Koristele kirsikoilla.


torstai 23. joulukuuta 2010

Munattomat piparkakut

Munattomat piparkakut 
 
(Kuva on erin ohjeen)
 
250g  sokeria
100g  siirappia
100g  vettä
150g  voita / margariinia
1/4 tl  kanelia
1/4 tl  inkivääriä
1/4 tl  neilikkaa
675g  vehnäjauhoja
2 tl     ruokasoodaa

-> Laita vesi, siirappi ja sokeri kattilaan ja kiehauta.  Ota kattila liedeltä ja lisää voi ja mausteet. Sekoita tasaiseksi.  Sekoita sooda jauhoihin ja lisää siirappiseokseen.  Laita taikina kylmään vähintään pariksi tunniksi, mieluiten yön yli.  leivo pipareita ja paista 200 asteessa noin 7-9 min.

Piparkakkujen historiaa

Piparkakkujen historiaa

 


Piparkakkujen juuret juontavat tuhansien vuosien taakse Indusvirran laaksoon. Sieltä leivonnaisperinne on siirtynyt Egyptin kautta omaan maanosaamme yhteiseksi juhlaleiväksi.
Alkuaan kakut tehtiin taikinasta, jossa oli pelkästään jauhoja ja hunajaa. Kun Kaukoidästä ryhdyttiin tuomaan mausteita, niitä lisättiin taikinaan. Mausteet antoivat leivonnaisille taivaallisen tuoksun ja maun. Hunajan uskottiin olevan jumalten ruokaa ja mausteet toivat viestin paratiisista.
Hunajakakkujen maaginen vaikutus tehostui, kun niitä alettiin muotoilla ja koristella. Vanhimmat kakut olivat reliefimäisiä, puu- tai savimuoteissa valmistettuja. Kuvaleipien avulla voitiin välittää viestejä myös jumalille.
Kristityissä maissa kuvaleipä saattoi olla raamatullisin kuvin varustettu pyhä ehtoollis- tai muistoleipä.
Kakut toimivat aikoinaan myös lemmenviestien viejinä tai välittivät poliittisia mielipiteitä. Kun kansalliset tunnukset olivat kiellettyjä Unkarissa, paistoivat leipurit vaakuna- ja kansallissankariaiheisia hunajakakkuja.

Meillä piparkakut tunnettiin luultavasti jo keskiajan loppupuolella. Ensimmäisen kirjallisen dokumentin mukaan Turkuun tuotiin Saksasta kaksi tynnyrillistä piparkakkuja vuonna 1685.
Piparkakkujen valmistaminen on ilmeisesti kulkeutunut pohjoiseen luostareiden välityksellä. Ensinnä niitä ryhdyttiin leipomaan kartanoissa ja pappiloissa, joista tapa siirtyi myös kansan käyttöön.
Porvaristo oppi juomaan kahvia 1700-luvulla ja koko kansan tavaksi se juurtui 1800-luvun lopulla. Piparkakut olivat omiaan nautittaviksi juhlissa kahvin kanssa.
Piparkakkutaikinan raaka-aineet vaihtelevat jonkin verran alueittain. Pohjoismaissa käytetään runsaasti voita, eteläisissä maissa taas hunajaa. Sokerin tulo mahdollisti aikoinaan uusia koristelumenetelmiä. Saksalaisissa piparkakuissa on kosolti mantelia.

Monilla piparkakkumalleilla on omat vertauskuvalliset merkityksensä vaikka emme niitä enää tunnista. Possupipari on symboli viikinkiajan uhrileivästä, jonka avulla jumalilta toivottiin rikkautta.
Meillä suosituin kukan mallinen piparkakku on hyvän sadon, rikkauden ja hedelmällisyyden vertauskuva. Piparkakku-ukko ja -akka puolestaan kuuluvat ikivanhaan elämänpuuaiheeseen, joka on pitkän ja onnellisen elämän symboli. Sydän, tähti ja lintu ovat uskonnollisia rakkauden, uskon ja Pyhän Hengen vertauskuvia.
Rikkautta ja onnea haviteltiin piparkakkujen avulla aikana, jolloin ei esimerkiksi lotosta tiedetty mitään.
Aikojen saatossa on muotteihin ilmaantunut myös uusia malleja: mm. autoja, viuluja, piparkakkuja ja muumeja.

Piparkakkutalot ilmaantuivat kuvaan paljon piparkakkuja myöhemmin. Suomessa pystytettiin ensimmäinen piparkakkutalo Lucian päivän tienoilla vuonna 1919. Siitä lähtien ovat lapset ja aikuiset posket innosta hehkuen värkertäneet niitä joulun alla lukemattomissa kodeissa.
Piparkakkutalon alkujuuret ovat Saksassa. Grimmin veljesten satu Hannusta ja Kertusta on innostanut kotileipureita joulusta jouluun rakentamaan noita-akan mökkejä. Ajan mittaan on tietysti kehitelty myös lukuisia muita malleja.
Sadun taustalla on julma tosikertomus leipuri Katarina Schraderin kohtalosta 1600-luvun puolivälissä.
Katarinan surmaaminen ja uunissa polttaminen johtui kahden leipurin välisestä riidasta, jossa toisena osapuolena oli leipuri Hans Metzler. Katarina Schrader kyllästyi riitaan ja muutti pois Nürnbergistä. Myöhemmin hän kuitenkin palasi läheiselle metsäseudulle, osti sieltä mökin ja perusti leipomon.
Katarina kehitteli omia piparkakkuja ja myi niitä hyvällä menestyksellä kartanoihin ja luostareihin. Tämä suututti kateellista Hans Meztleriä niin, että hän päätti kostaa. Metzler väitti käräjäoikeudelle, että Schrader oli noita, joka ottaa vangikseen lapsia, lihottaa heitä ja pistelee lopuksi poskiinsa.
Käräjäoikeus päätti peukaloruuvikokeen perusteella, ettei Katarina Schrader ollut noita. Metzler tuohtui asiasta pahanpäiväisesti, otti mukaansa sisarensa Gretelin ja lähti tapaamaan Katarinaa. Perillä sisarukset surmasivat Katarinan ja polttivat hänet uunissa.
Kaameasta tarinasta vääntyi kansan suussa vähitellen satu Hannusta ja Kertusta.

Lähteet:
Anna-Liisa Mattilan haastattelu verkkouutisissa. 
(Anna-Liisa Mattila toimi Keski-Suomen kotitalousopettajaopiston ravintotalouden lehtorina ja on eläkkeelle jäätyään tutkinut perinpohjaisesti mm. piparkakkujen historiaa.)
http://w3.verkkouutiset.fi/arkisto/Arkisto_2000/22.joulukuu/pipa5100.htm

Piparkakut

Piparkakut

 

 

2 dl siirappia
2 tl kanelia
1 tl maustepippuria
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
400 g voita
4 ½ dl sokeria
1 kananmuna
2 dl kermaa
3 tl soodaa
12 ½ - 13 dl vehnäjauhoja


-> Kuumenna siirappi ja lisää siihen mausteet. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna. Kaada jää­htynyt siirappi­seos, jau­hoihin sekoitet­tu sooda ja kerma voivaahtoon. Se­koita no­peasti, ettei ta­iki­na sit­kisty. Anna kovettua seuraavaan päivään. Jaa taikina muuta­maan osaan ja kauli levyk­si. Tee muotilla piparkakkuja. Pa­ista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 5-10min

Rauhallista Joulua toivottaa Kahvitauko

 
(kuvan alkuperäinem osoite ei ole tiedossa)

keskiviikko 15. joulukuuta 2010

Marjapiirakka

Munaton ja maidoton marjapiirakka


 Pellilliseen marjapiirakkaa, kaksinkertaista määrät.

Pohja:
8 dl vehnäjauhoja
5 tl leivinjauhetta
2 ½- 3 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 dl juoksevaa maidotonta margariinia (esim. Flora kevyt Culinesse)
5 dl kauramaitoa tai omenamehua (itse käytin kauramaitoa, jotta sopii myös omena allergiselle)

Päälle:
1 l pakastemarjoja (tällä kertaa käytin mustikkaa ja punaherukkaa)
2-4 rkl sokeria

-> Sekoita jauhot, leivinjauhe, sokeri ja vaniljasokeri. Lisää kauramaito tai mehu ja juokseva margariini.
Sekoita taikinaksi mahdollisimman vähän vatkaten. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille. Ripottele jäiset marjat päälle. Paista 200 asteessa n. 30-40 minuuttia. Ripottele sokeri marjapiirakn pinnalle paistamisen jälkeen.

maanantai 6. joulukuuta 2010

Maitoallergia - laktoosi-intoleranssi

 

Maitoallergia

Maitoallergiassa allergisen reaktion aiheuttavat maidon sisältämät valkuaisaineet.

Allergia ilmenee erilaisina iho-, suolisto tai hengitystieoireina, jotka voivat ilmetä muutaman tunnin tai vasta päivienkin kuluttua.

Maitoallergiaa pidetään pienten lasten sairautena, joista sitä sairastaa noin 2-3 prosenttia, mutta nykyään myös aikuisista 1-2 prosentilla todetaan yliherkkyyttä maidolle. Lapsista useimmat paranevat iän myötä, kun taas aikuisilla sairaus on elinikäinen. Maitoallergian toteaminen edellyttää lääkärin tekemää tutkimusta ja allergiakokeita.

Hoitona on maitotuotteiden välttäminen.
Maitoproteiinia sisältäviä elintarvikkeita ovat maito ja maitojauheet, hera ja heraproteiini, kaseiini ja kaseinaatit, maitoproteiini, jogurtti, viili, piimä, rahka, jäätelö, kasvisrasvajäätelö, juusto ja juuston-, sekä jogurtinkaltaiset kasvisrasvavalmisteet, voi ja maitoa tai maitoproteiinia sisältävä margariini ja vähälaktoosiset tuotteet. Näiden lisäksi täytyy välttää kaikkia teollisesti valmistettuja elintarvikkeita, joissa on käytetty mainittuja ainesosia.

Maidon voi korvata kasvipohjaisilla valmisteilla, kuten soija-, kaura- ja riisimaidolla. Ne soveltuvat käytettäväksi sellaisenaan ja ruuanvalmistuksessa. Markkinoilla on useita maidottomia tuotteita, kuten maidon kaltaisia juomia ja kermoja, vanukkaita, jogurtteja ja jäätelöitä.


Laktoosi-intoleranssi

Laktoosi-intoleranssissa oireita aiheuttaa laktoosi eli maitosokeri, joka ei imeydy elimistöön laktaasientsyymin puutteen vuoksi. Imeytymätön laktoosi aiheuttaa paksusuolessa käymistä, mistä aiheutuu turvotusta, ilmavaivoja, vatsakipuja ja ripulia.

Laktoosi-intoleranssia esiintyy viidesosalla suomalaisista ja sairaus on yleensä elinikäinen.

Sairaus todetaan laktoosirasituskokeella.

Hoito on laktoosin vähentäminen/ poistaminen ruokavaliosta.
Jos laktoosi aiheuttaa oireita, kannattaa kokeilemalla selvittää oma laktoosin sietonsa ja käyttää maitotuotteita niin paljon kuin sietää.

Laktoosittomaan ruokavalioon kuuluvat vähälaktoosiset maitovalmisteet ja elintarvikkeet. Markkinoilla on runsaasti erilaisia maitotuotteita, joiden sisältämää laktoosia on hajotettu (mm. Hyla ja Into -tuotteet). Toiset pystyvät sietämään myös hapanmaitotuotteiden laktoosia jonkin verran. Kypsytetyistä juustoista laktoosi häviää lähes täysin, joten niitäkin voivat useat käyttää.


Tekstin lähteet: http://www.poliklinikka.fi/ruoansulatuskanava/artikkelit/8941543
Kuvan lähteet: http://www.nettiet.fi/teemat/ruoka/art116-Maito-on-terveysjuomaa.html

Kinkkupiirakka

Munaton ja maidoton kinkkupiirakka



Pohja:
150 g sinistä Keiju margariinia
3 dl vehnäjauhoja
2/3tl suolaa
3 rkl vettä

-> Nypi pohjan ainekset keskenään ja painele taikina voideltuun piirakkavuokaan. Esipaista pohjaa foliolla peitettynä, 200 asteessa 15 minuuttia.
[Kuvassa silikoni- laitainen irtopohjavuoka, jonka alusta on lasia (ei tarvitse voidella). Piirakkavuoka on ostettu joskus Siwasta tai Euro Marketista.]

(Alla olevassa kuvassa on esipaistettu piirakkapohja)

Täyte:
400g sipulia
1 paprika
150 g kinkkua
pippuria
persiljaa

Päälle:
2dl kaurakermaa
1 rkl vehnäjauhoja

Leiko sipulit renkaiksi ja kuullota 1rkl sinisen Keiju margariinin kanssa. Kuutioi paprika ja pehmennä paprika- paloja paistinpannulla sipuleiden jälkeen 1 rkl margariinin kanssa. Kuutioi kinkku.

Lisää sipulit, paprikat ja kinkku pohjan päälle. Mausta kuivatulla persiljalla ja pippurirouheella.
Kaada päälle kaurakerma, johon on sekoitettu vehnäjauhot.

Paista piirakkaa foliolla peitettynä vielä n.40 minuuttia.

Piirakasta tuli yllättävän hyvä! Kaurakerma ei maistunut laisinkaan ja juuston puuttumista ei edes huomannut. Suosittelen

Kinkkurulla

Kinkkurulla


Pohja:
2 1/2 dl vehnäjauhoja
3/4 tl suolaa
6 dl maitoa
3 munaa
50 g juoksevaa margariinia tai voita sulatettuna

-> Sekoita jauhot ja suola. Lisää n. puolet maidosta ja sekoita tasaiseksi.
Vatkaa joukkoon loput maidosta, munat sekä rasva.
Kaada taikina voipaperilla peitetylle uunipellille.
Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Täyte:
n. 400 g sipulia
n. 150g tuoreita herkkusieniä
2 rkl voita250g savukinkkusuikaleita
2 dl Creme Fraisea
(kuivattua tinjamia)
(kuivattua persiljaa)
pippurirouhetta
1/2 tl suolaa

Leikkaa sipuli renkaiksi ja viipaloi herkkusienet.
Kuullota sipuli voissa ja paista sen jälkeen herkkusienet.
Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään.

Laita jäähtynyt pohja leivinpaperin kanssa pöydälle. Levitä pohjan päälle täyte ja
rullaa kääröksi lyhyemmästä päästä aloittaen. Jätä saumakohta rullan alle.
Pyöritä alla oleva leivinpaperi kinkkurullan päälle ja laita rulla hetkeksi vetäytymään kylmään.

lauantai 4. joulukuuta 2010

Pasteijat

Raikkaat pasteijat




1 kg pkt valmis voitaikinaa tai torttutaikinaa

Täyte:
1 pss savukinkkusuikaleita tai pizzasuikaleita
2 dl keitettyä riisiä
150g valkosipuli ja yrtit tuorejuustoa
1dl Creme Fraisea
kurkkusalaattia
kirsikkatomaattia

-> Sekoita kinkkusuikaleet, riisi, tuorejuusto ja Creme Fraise keskenään. Viipaloi tomaatit.

-> Puolita taikinalevyt. Leikkaa taikinaneliöt veitsellä vieressä olevan kuvan mukaisesti. Laita kinkkuseosta reilusti keskelle, päälle 1 tl kurkkusalaattia ja kirsikkatomaatti viipale.
Nosta taikinan kulmat pasteijan yläpuolelle ja purista kunnolla yhteen.

-> Paista pasteijoita uunin keskitasossa, 225 asteessa n. 10-15minuuttia.
 Pasteijat ovat parhaita kylminä.