sunnuntai 28. marraskuuta 2010

Kinkkupasteijat

Helpot kinkkupasteijat



1 kg pkt valmis voitaikinaa tai torttutaikinaa

Täyte:
1 pss savukinkkusuikaleita
2 dl keitettyä riisiä
200g valkosipuli ja yrtit tuorejuustoa
(pippuria)

Voiteluun: kananmuna
Päälle: sesamin siemeniä

- Kauli sulaneet taikinalevyt pituus- suunnassa kaksin kertaisiksi ja leikkaa keskeltä kahtia. Eli tuloksena on alkuperäisten levyjen kokoisia ohuempia levyjä.
Laita reilusti täytettä toiselle puolelle levyä ja taita toinen puoli päälle. Painele reunat hyvin kiinni.
Pistele pasteijoihin haarukalla reikiä. Voitele pasteijat munalla ja ripottele päälle sesamin siemeniä.
Paista pasteijoita uunin keskitasolla, 225 asteessa n. 15 minuuttia.
Pasteijat ovat hyviä myös kylminä.

maanantai 8. marraskuuta 2010

Munarulla

Kinkkutäytteinen munarulla



Pohja:
1 ½ dl vettä
1 dl kermaa
1 ½ dl vehnäjauhoja
4 munaa
1 tl suolaa

-> Sekoita vesi ja kerma. Lisää vehnäjauhot ja sekoita. Lisää munat sekä suola ja sekoita tasaiseksi.
Taikina jää todella löysäksi,  vähän kuin pannukakku-/ lettutaikina.
-> Kaada taikina leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Paista pohjaa uunin keskitasolla 200-asteessa, 15-20 minuuttia.


Kinkkutäyte:
2dl kuohukermaa
2-3 dl Creme Fraisea
300g keitto- / palvikinkkua
ruohosipulia
(2 keitettyä kananmunaa)

-> Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää Creme Fraise, sekoita. Lisää pieniksi kuutioiksi leikottu kinkku, silputtu ruohosipuli ja paloitellut kananmunat. Sekoita täyte tasaiseksi.
Anna täytteen vetäytyä jääkaapissa. 

-> Laita pohja leivinpaperin päällä pöydälle ja levitä täyte tasaisesti pohjan päälle. Rullaa pohja + täyte leveys-suunnassa. (Eli lyhyemmältä laidalta aloittaen). Kääri rulla alla olevaan leivinpaperiin ja folioon ja anna vetäytyä jääkaapissa.

-> Koristele munarulla halutessasi esim. rullatuilla kinkku-siivuilla, salaatinlehdillä ja kirsikkatomaateilla.

sunnuntai 7. marraskuuta 2010

Pulla

Pulla


Pullataikina:

5 dl vettä
1 pkt hiivaa
1/2 tl suolaa
1 dl sokeria
1 rkl kaardemummaa
n. 12 dl vehnäjauhoja
1 dl margariinia (maitoallergiselle sininen Keiju- margariini)

Sekoita käden lämpöiseen veteen hiiva. Lisää suola, sokeri ja kaardemumma. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.
Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikinasta pullia. Kohota pullat liinan alla kaksinkertaisiksi. Voitele munalla (muna- allergiselle esim. maidolla, kahvilla, kauramaidolla tai muulla vastaavalla). Koristele halutessasi raesokerilla.

Paista pikkupullat ja pienet leivonnaiset n. 225-asteisen uunin keskitasolla 5-10 min.
Pullaletit ja muut isommat 200-asteisen uunin alatasolla 20-25 min.

Voitele pullat toiseen kertaan paistamisen jälkeen ja peitä leivinliinalla.


Erilaisia pulla vinkkejä:
  • pikkupullat
  • kierrepulla
  • korvapuustit
  • hillopullat
  • sarvet
  • pitkot
  • kranssit
  • kierrepitkot
  • bostonkakut
  • marja- ja rahkapiirakat

Pulla, nisu, vehnänen 


”Rakkaalla lapsella on monta nimeä”. Mukana pullataikinassa on yleensä vehnäjauhoja, sokeria, maitoa tai vettä, suolaa ja voita sekä yleensä myös kananmunaa. Pullataikina ei vaadi kananmunaa, joten ilman munaa leivottu pulla sopii myös kananmuna-allergikolle. Veteen leivottu pulla sopii maitoallergikolle. Ternimaitoon leivottuun pullataikinaan ei tarvita kananmunaa ja voin tai margariinin määrää voi huomattavasti vähentää. Pullataikina maustetaan tyypillisimmin kardemummalla ja jouluna ruotsalaisen perinteen mukaan sahramilla. Taikinaan voi lisätä myös rusinoita.

Pullataikinasta voi leipoa pikkupullia, hillopullia, marjapullia, korvapuusteja, kierrepuusteja, sarvia, pitkoja, kransseja, bostonpullaa jne. sekä erilaisia piirakoita. Pulla liittyy myös erilaisiin juhliin, kuten esimerkiksi laskiaiseen kermavaahdolla ja mantelimassalla tai hillolla täytettynä.

Pullan leipomisen lopputulos vaihtelee yleensä tekijän mukaan – kädenjälki näkyy! Samoilla raaka-aineilla ja samoilla aineiden suhteilla lopputulos voi siis vaihdella. Esimerkiksi tarvittavaan jauhojen määrään vaikuttaa jauhojen karkeusaste ja tuoreus. Parhaita jauhoja pullanleivontaan ovat puolikarkeat vehnäjauhot. Kuivassa kaapissa pidempään seisoneet vanhemmat jauhot ovat kuivempia ja niitä ei tarvita yhtä paljon. Hiiva tulee muistaa liuottaa kädenlämpöiseen nesteeseen, ja kuivahiiva +45-asteiseeen eli kuumempaan kuin tuorehiiva.
Liian kova taikina on pullan tuho, pyri siis vaivaamaan taikinaa pitkään ja jättämään se mahdollisimman löysäksi. Pikkupullataikina saa olla pehmeämpää kuin pitkotaikina. 

Hyvä kohotuspaikka pullalle on keittiöallas, johon on laskettu kuumaa vettä. Laita taikinakulho lämpimään veteen tai mikroaaltouuniin (mikroa ei saa laittaa päälle) tai pullapelti altaan päälle ja kohotus nopeutuu.
Ennen paistamista pullat voidellaan värin ja kiiltävän pinnan saamiseksi. Usein voiteluun käytetään kananmunaa, joskus pelkkää munan keltuaista, sokerivettä tai kahvia. Pullia ei saa ikinä paistaa liikaa, sillä pulla kuivuu helpolla uunissa.

Pullan ohjeen alkuperää en muista, mutta pullan tiedon lähteenä:
http://www.myllynparas.fi/portal/suomi/kuluttajat/reseptit/makeat_leivonnaiset/pullat/pulla/

torstai 4. marraskuuta 2010

Puolukkasämpylät

Puolukkasämpylät



n. 24 sämpylää
1 dl pellavansiemeniä tai auringonkukan siemeniä
5 dl maitoa (tai vettä)
50 g tuorehiivaa (tai 1 ps kuivahiivaa)
1 tl suolaa
2 rkl fariinisokeria (tai siirappia)
4 dl ruisjauhoja
6 dl vehnäjauhoja
1 dl öljyä
1 dl puolukoita

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen tai sekoita kuivahiiva ruisjauhoihin. Jos käytät kuivahiivaa, neste saa olla hiukan lämpimämpää. Lisää suola, sokeri tai siirappi, siemenet ja ruisjauho. Alusta vehnäjauhot niin että saat kimmoisan taikinan. Lisää öljy ja tarvittaessa vielä jauhoja. Kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.

Vaivaa taikinaan puolukat ja muotoile taikinasta sämpylöitä. Pane sämpylät leivinpaperilla peitetylle pellille ja anna kohota liinalla peitettynä. Paista 225-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia.

Mikäli haluat sämpylöihin pehmeän kuoren, peitä sämpylät liinalla paistamisen jälkeen.

Kuorrutettu suklaakakku

Kuorrutettu suklaakakku



Kakkupohja:

150g margariinia
2 dl fariinisokeria
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
1/2 dl tummaa kaakaojauhetta

Sekoita voi ja sokeri vaahdoksi, lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voi-sokeri-muna- seokseen.
Levitä taikina voideltuun kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa 25-30 minuuttia.

Täyte ja kuorrutus:
250g margariinia
4.5 dl tomusokeria
1 rkl vaniljasokeria
200g suklaata

Pehmennä margariinia hiukan mikrossa. Lisää tomusokeri pienissä erissä tehosekoittimella voimakkaasti vatkaten. Lisää vaniljasokeri ja sulatettu suklaa*. Sekoita tasaiseksi massaksi. 

*Sulata suklaa esim. vesihauteessa: Vettä hiljalleen kiehumaan kattilaan. Toinen hieman pienempi kattila päälle, johon tulee suklaa palat. Anna suklaan hiljalleen sulaa ja sekoittele välillä.

Leikkaa kakku 2:een osaan. Levitä kakun väliin 1/3 täytteestä ja loput kakun päälle sekä laidoille. Koristele haluamallasi tavalla.

Kakku kannattaa tehdä ja täyttää edellisenä päivänä. Maku vain paranee jääkaapissa. Todella herkullinen ja kivaa vaihtelua perinteiselle täytekakulle.