lauantai 30. lokakuuta 2010

Voileipäkakku

Helppo voileipäkakku


16 paahtoleipä viipaletta (esim.Vaasan iso vehnä paahtoleipä)
voimakasta lihalientä
2-3 dl kuohukermaa
½ tuubia majoneesia
250g palvikinkkua
½ punainen paprika
½ keltainen paprika
½ vihreä paprika
ruohosipulia
(oliiveja)

Tee voimakas lihaliemi (esimerkiksi lihaliemikuutiosta).
Leikkaa paahtoleivästä laidat pois. Laita 4 leipäviipaletta vierekkäin haluamaasi muotoon. Kostuta lihaliemellä pullasudin avulla. (Ei kovin märäksi, mutta muista kostuttaa laidat).

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita siihen majoneesi.
Leikkaa kinkku ja paprikat kuutioiksi, hienonna ruohosipuli ja viipaloi oliivit.

Levitä kostutettujen leipä viipaleiden päälle kerros majoneesi-kerma-seosta. Ripottele päälle reilusti kinkkua ja ruohosipuli silppua. Lado päälle kerros leipää, kostuta, levitä päälle majoneesi-seosta, kinkkua ja paprikaa. Toista ensimmäinen kerros. Eli leipää, kostuta, majoneesi- seosta, kinkkua ja ruohosipulia. Laita päällimmäiseksi kerros leipää ja kostuta. Laita kakun päälle kelmu ja anna vetäytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Koristele kakku: Levitä kakun päälle ja laidoille majoneesi- seosta. Koristele kakku haluamallasi tavalla.

Olen useasti myös koristellut kakun juhlia edeltävänä päivänä ja hyvin on säilynyt yön yli jääkaapissa. 

Voileipäkakusta tuli todella hyvän makuinen. Kakku ei ollut kuiva, eikä majoneesi maistunut liikaa.
Olisi pitänyt tehdä kakusta vaan puolet suurempi ;)

Muffinssit

Kreemi kuorrutetut suklaamuffinssit


Muffinssi taikina:

200g voita/ leivonta margariinia
2½ dl sokeria
3 munaa
4½ dl vehnäjauhoja
½ dl tummaa kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
150 g suklaata
2 dl maitoa

Sekoita (mikrossa pehmennetty) voi ja sokeri vatkaimella. Lisää munat yksitellen voimakkaasti sekoittaen.
Sekoita vehnäjauhot, kaakao, leivinjauhe ja vaniljasokeri yhteen ja lisää voi-sokeri seokseen.
Rouhi suklaa ja lisää joukkoon.
Lisää viimeisenä maito.
Jaa isoihin amerikanmuffini vuokiin ja paista 225`c uunin keskitasolla n.15min.

Sokerikreemi:

125 g leivonta margariinia
½ tl vaniljasokeria
250 g (= 4 dl) tomusokeria
1 rkl vettä
(karamelliväriä)

Sekoita (mikrossa pehmennetty) margariini ja vaniljasokeri sähkövatkaimella notkeaksi. Sekoita tomusokeri margariinin joukkoon vähin erin voimakkaasti vatkaten. Lisää lopuksi vesi (+ karamelliväri) ja vatkaa edelleen. Pursota/ levitä kreemi jäähtyneiden muffinssien päälle.

Halutessasi voit käyttää mansikka- tai kaakaotomusokeria.
Itse jaoin kreemin kahteen osaan. Puolet värjäsin sinisellä jauhe- karamellivärillä ja puolet punaisella neste- karamellivärillä. Eli kaikki värit käy.

Muffinsseista tuli todella herkullisia. Suklaarouhe paloista osa oli kivasti sulamattomina muffinsseiden sisällä ja kreemi antoi yllättävän hyvän maun munffinsseihin.

perjantai 29. lokakuuta 2010

Marsipaanikakku

Valkoisella marsipaanilla kuorrutettu täytekakku




Kuohkean kakkupohjan ohje:

4 munaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 tl         leivinjauhetta




Vatkaa munat ja sokeri paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos vaahtoon. Sekoita varovasti tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa noin 30 min.

Kakun kostutin (1 1/4 dl) maidolla, johon sekoitin n.2 tl sokeria.
Väleihin laitoin haarukalla soseutettua mansikkaa + sokeria (enin neste valutettiin pois), kermavaahtoa + liivatetta (ohjeen mukaan) ja suklaa lastuja. (Kuorimaveitsellä saa hyvin leikattua lastuja suklaalevyn laidasta).

Kakun kokosin pinnalta hieman pyöreäksi. Eli laitoin kakun keskelle enemmän täytettä ja pyöristin vähän ylä- reunoja. Näin saatiin kakulle pyöreämpi muoto, joka ei tosin erotu päältä otetussa kuvassa kovin paljoa.
Kakun päälle on kaulittu valkoinen marsipaani ja kukat on tehty samasta marsipaanista. (Yksi marsipaanipötky riitti sekä kukkiin, että kakun päälliseen.
Kakku on koristeltu tomusokeri-vesi-seoksella ja tomusokerilla.





Marsipaanin kaulitsin  tomusokeroidulla pöydällä ja nostin kaulimen avulla kakun päälle. 
Kukat on tehty marsipaanimuotilla. Muotti- paketin takana on selkeät ohjeet. Kukkien teko ei kuitenkaan ole niin helppoa miltä vaikuttaa, vaan harjoitusta vielä tarvitaan.

-> Kakku tehtiin ja koristeltiin juhlia edellisenä päivänä. Yleensä jätän koristelun juhlapäivän aamuun.
Liivate oli kivasti jähmettänyt kakkua ja pinnalla oleva marsipaani ei ollut kostunut. Kakku oli juuri sopivan kostea ja itse soseutetut mansikat antoivat valmis hilloa raikkaamman maun.